Een groep voormalige Google-medewerkers klaagde de afdeling Alphabet Inc aan met de bewering dat het hun arbeidscontracten had geschonden door het beroemde motto’wees niet kwaadaardig’niet na te leven.

In de rechtszaak die in Californië is aangespannen staatsrechtbank in Santa Clara County, voormalige Google-medewerkers Rebecca Rivers, Sophie Waldman en Paul Duke beweerden dat ze twee jaar geleden werden ontslagen omdat ze hun contractuele verplichting hadden nagekomen om zich uit te spreken als ze zagen dat Google zijn”wees niet kwaadaardig”-belofte schendt.

Google heeft niet onmiddellijk gereageerd op een verzoek om commentaar. Het bedrijf heeft eerder gezegd dat de werknemers het gegevensbeveiligingsbeleid hebben geschonden.

Hun ontslagen hebben ook geleid tot een lopende rechtszaak van de National Labour Relations Board over de vraag of het bedrijf zich bezighield met oneerlijke praktijken om de groeiende organisatie van werknemers tegen te gaan. Rank-and-file-ingenieurs en anderen die de afgelopen jaren bij technologiebedrijven werkten, hebben meer zeggenschap gezocht over beleid en projecten. Het management heeft zich teruggetrokken en probeerde de controle te behouden.

De drie voormalige Google-software-ingenieurs hadden op gemeentehuizen en andere fora binnen Google hun bezorgdheid geuit over het bedrijf dat mogelijk cloudtechnologie zou verkopen aan Amerikaanse immigratieautoriteiten, die destijds hielden zich bezig met detentietactieken die door mensenrechtenactivisten als onmenselijk werden beschouwd, waaronder het scheiden van migrantenkinderen van hun families.

De werknemers beschouwden het potentiële immigratiewerk als”slecht”volgens het beleid van Google, dat oproept tot”eervol handelen en elkaar met respect behandelen”en zich bezighouden met”de hoogst mogelijke normen van ethisch zakelijk gedrag”, volgens de rechtszaak. De gedragscode van het bedrijf zegt dat werknemers die denken dat het bedrijf zijn belofte niet nakomt, niet moeten zwijgen, aldus de rechtszaak.

De werknemers eisen een niet-gespecificeerd bedrag aan schadevergoeding.

Google promoot’wees niet kwaad’al meer dan 20 jaar als kernwaarde, ook toen het in 2004 naar de beurs ging.

FacebookTwitterLinkedin

Categories: IT Info