Je hebt waarschijnlijk nog nooit van de naam van het startup-ruimtebedrijf’Lynk’gehoord, maar het kan de komende jaren een revolutie teweegbrengen in de draadloze mobiele-telefoonservice over de hele wereld.

In een enorme mijlpaal van een lange-lopend project is Lynk een van de eerste bedrijven geworden die ooit met succes een directe verbinding tot stand heeft gebracht tussen een in een baan om de aarde draaiende satelliet en gewone moderne mobiele telefoons. De satelliet werd drie maanden geleden officieel gelanceerd en reisde in juni met SpaceX’s Falcon 9-raket op de Transporter-2-vlucht.

Na de satelliet van 1m x 1m een ​​tijdje in een baan om de aarde te hebben gelaten en verschillende tests te hebben uitgevoerd, hebben de onderzoekers van Lynk kondigde aan dat”Shannon”(zoals de satelliet wordt genoemd) met succes verbinding had gemaakt met honderden mobiele telefoons op verschillende continenten op aarde. Omdat het maar een enkele satelliet was, duurde deze verbinding slechts een paar minuten per keer voor elke telefoon, terwijl Shannon het gebied erboven doorkruiste.

De”honderden”handsets die verbinding met Shannon konden maken, werden verspreid over de Verenigde Staten Staten, het Verenigd Koninkrijk en de Bahama’s.

We hebben het hier over gewone, alledaagse, ongewijzigde mobiele telefoons. Voor zover je weet, is je eigen handset misschien een van de apparaten die in die paar minuten verbinding heeft gemaakt!

In principe ziet onze satelliet er voor je mobiele telefoon uit als een standaard zendmast. —Charles Miller, CEO van Lynk

Als Ars Technica meldt dat deze prestatie niet zonder serieuze technische uitdagingen kwam, waaronder het bestrijden van de interferentie van de”ruis”van miljoenen andere telefoons, evenals het compenseren van de Doppler effect, dat de toename/afname van frequenties veroorzaakt als de zender en ontvanger naar elkaar toe of van elkaar af bewegen.

In wezen, omdat moderne telefoons gemaakt zijn om statische gsm-masten te herkennen en ermee te verbinden, werd Shannon gemaakt om voor mobiele telefoons te verschijnen als gewoon een immobiel, zodat het er met succes verbinding mee zou maken.

‘Shannon’wordt in juni de ruimte in gelanceerd

Lynk is van plan een leger satellieten in ruimte tegen 2023

Hoewel deze eerste satelliet op elk willekeurig punt een verbinding van slechts enkele minuten per dag kan leveren aan een telefoon langs zijn baan om de aarde, heeft Lynk grote plannen voor de toekomst. Volgend jaar zullen er 10″Shannons”rond de aarde draaien op een hoogte van 500 km, die een directe verbinding voor een groot deel van de wereld zullen vormen, wat een paar uur zal duren.

Over twee jaar, in 2023, Lynk belooft 100 satellieten in de ruimte te hebben, die elke vijf tot twintig minuten het grootste deel van de wereld van dekking zullen voorzien.

Toch is dit nog niets vergeleken met het 1.500 man sterke leger van functionerende satellieten die Lynk uiteindelijk wil opsturen, wat volgens CEO Charles Miller noodzakelijk is voor een’continu, realtime netwerk’.

Voorlopig ondersteunt Lynk alleen sms’en via satellieten

Aangezien Lynk volgend jaar zijn volgende satellieten de ruimte in lanceert, zal het niet meteen alle functies van een reguliere op aarde gebaseerde mobiele telefoontoren. In het begin zullen telefoons alleen sms’jes kunnen verzenden via een satellietverbinding. Dit zou mogelijk kunnen werken als een levensreddend communicatiemiddel voor mensen die gestrand zijn op anders onbereikbare plaatsen, zoals bergtoppen, door orkanen geteisterde locaties of in de open zee.

Link is niet zonder concurrentie… maar voor nu is het vooruit

Lynk is niet het enige ruimtevaartbedrijf dat aan een dergelijk project heeft gewerkt, aangezien andere grote namen, zoals Amazon, SpaceX en OneWeb, ook hun eigen toekomstige mobiele satelliet hebben ontwikkeld soort leger.

Geen van hen is er echter nog in geslaagd om binnen afzienbare tijd een directe satellietverbinding mogelijk te maken, maar heeft een bemiddelende terminal nodig (denk aan schotelantennes) om de satellietsignalen te verzenden en te ontvangen.

Een concurrerend bedrijf uit Texas, AST SpaceMobile, werkt ook aan het vormen van directe verbindingen tussen telefoons en satellieten, zonder dat er tussenzenders of ontvangers nodig zijn.

Na een paar jaar geleden al een testsatelliet te hebben gelanceerd, die ook in staat was een mobiele telefoontoren te simuleren en leesbaar te maken voor telefoons, is SpaceMobile van plan om volgend jaar een grotere satelliet te lanceren en zelf te proberen een mobiele verbinding te onderhouden met terrestrische mobiele telefoons die het standaard 4G-protocol gebruiken.

“Dingen zijn alleen onmogelijk totdat ze niet zijn”, om Star Trek te citeren.

Categories: IT Info