Sinds de verrassende aankondiging dat Microsoft Activision Blizzard koopt, hebben we behoorlijk wat gehoord van de Activision-kant van het bedrijf, maar hoe zit het met het Blizzard-contingent? Mensen willen graag van hen horen, vooral gezien het feit dat Blizzard onevenredig verantwoordelijk lijkt te zijn voor de beschuldigingen van toxische werkplekken tegen Acti-Blizz als geheel. Nou, Blizzard-baas Mike Ybarra heeft een nieuwe staat van de studioblogpost gepubliceerd, waarin hij stappen schetst om”vertrouwen weer op te bouwen”en hints geeft naar enkele toekomstplannen.

Over de kwestie onderwerp van vertrouwen opbouwen, onthult Ybarra dat er een aantal nieuwe functies zijn gecreëerd om toezicht te houden op de Blizzard-cultuur. Hij belooft ook dat de beloning van bestuurders (inclusief die van hemzelf) gekoppeld zal zijn aan het succesvol opruimen. Je kunt Ybarra’s opsommingstekens hieronder bekijken.

Call of Duty zou uiteindelijk het jaarlijkse schema kunnen schrappen; Activision Blizzard-medewerkers voorzichtig optimistisch over Microsoft-deal

We meten onze uitvoerende en managementteams rechtstreeks aan de hand van cultuurverbetering. Dit betekent dat hun (en mijn eigen) succes en vergoeding direct zullen afhangen van ons algehele succes bij het creëren van een veilige, inclusieve en creatieve werkomgeving bij Blizzard. We besteden meer fulltime functies en middelen aan het verbeteren van onze cultuur. Maar al te vaak valt deze belangrijke inspanning toe aan personeelsgroepen van werknemers, die gevuld zijn met mensen die al een voltijdbaan hebben. Enkele van de leiderschapsposities die we voor dit nieuwe team hebben vastgesteld, zijn: een cultuurleider die ons zal helpen de beste aspecten van wat we vandaag hebben te behouden, en waar nodig te veranderen en te evolueren om ervoor te zorgen dat iedereen zijn best doet om Blizzard een nieuwe organisatorisch leider voor Human Resources die vertrouwen zal opbouwen, onze teams sterker zal maken en een veilige, positieve werkomgeving voor iedereen zal helpen bevorderen prioriteit te geven aan het bemannen van deze teams. We hebben de omvang van onze compliance-en onderzoeksteams verdrievoudigd en hebben duidelijke verantwoordelijkheid uitgesproken voor onaanvaardbaar gedrag. Dit geldt voor alle medewerkers van Blizzard, inclusief leiderschap en management. We hebben intern representatiegegevens gedeeld met onze teams en hebben doelen gesteld rond verbetering van deze statistieken. We hebben een programma voor opwaartse feedback ingevoerd, zodat medewerkers vertrouwen hebben in het evalueren van het management, en we zullen dit gebruiken om de kwaliteit en effectiviteit van onze managers te meten.

Maar hoe zit het met de eigenlijke spellen? Welnu, Ybarra herhaalt dat Blizzard”op regelmatigere basis content aan onze spelers moet leveren”en belooft een aantal”spannende dingen”aan te kondigen, met de eerste informatie volgende week.

De verkoop van Activision Blizzard aan Microsoft kwam grotendeels in beweging toen het California Department of Fair Employment and Housing (DFEH) een rechtszaak aanspande tegen het voormalige bedrijf, wegens wijdverbreide discriminatie op grond van geslacht en seksuele intimidatie bij de Call of Duty-uitgever. Je kunt hier veel meer details krijgen over het zich nog steeds ontvouwende verhaal.

Blizzard zal waarschijnlijk meer dan wie dan ook profiteren van de Microsoft-aankoop, dus hopelijk kan Ybarra de studio weer in vorm krijgen, zodat ze daadwerkelijk voordeel van deze situatie. We zullen zien.

Categories: IT Info