Videocardz heeft informatie kunnen bemachtigen van NVIDIA’s recente hack en het lijkt niet alleen de opvolger van Hopper GPU’s te hebben bevestigd, maar ook de gebruikelijke GPU-nomenclatuur. Er werd gedacht dat NVIDIA alle mogelijke codenamen voor hun aankomende GPU’s al had onthuld, maar het lijkt erop dat Jensen opnieuw een verrassing van plan was. De codenaam Blackwell, afkomstig van David Blackwell, dook op als de opvolger van NVIDIA’s aankomende Hopper GPU’s.

Een reeks invloedrijke wetenschappers, wiskundigen en natuurkundigen die NVIDIA heeft onthuld als potentiële kandidaten voor interne GPU-codenamen.

Hieronder volgt een korte biografie van de Wikipedia-pagina van Dr. David Blackwell.

David Harold Blackwell (24 april 1919 – 8 juli 2010) was een Amerikaanse statisticus en wiskundige die een belangrijke bijdrage leverde aan het spel theorie, kanstheorie, informatietheorie en statistiek. Hij is een van de eponyms van de stelling van Rao-Blackwell. Hij was de eerste Afro-Amerikaan die werd ingewijd in de National Academy of Sciences, het eerste zwarte vaste faculteitslid aan de University of California, Berkeley, en de zevende Afro-Amerikaan die een Ph.D. in wiskunde.

Er is op dit moment (uiteraard) niet veel bekend over de Blackwell GPU-serie, aangezien het op dit moment niet meer is dan een reeks tekst. Alles wat we weten is dat deze serie waarschijnlijk zal worden ingelast na de Hopper GPU’s (die parallel met Lovelace GPU’s zullen worden uitgebracht). Het is ook mogelijk dat deze nomenclatuur niet verwijst naar consumenten-GPU’s maar naar de Hopper-opvolger.

De tekstreeks die aanvankelijk in de dump werd gevonden, wordt ook hieronder weergegeven (met dank aan Videocardz):

[integgpu_drvstage_reldriverscompilerassemblertoolsCudanvasmnvasm.c]

514: GLOBAL_ARCH_BLACKWELL

Interessant genoeg is dit niet de eerste keer dat we hoorzitting van Blackwell met context naar NVIDIA. Kopite, een bekende NVIDIA-lekker die mogelijk Jensen in vermomming is (ik maak maar een grapje… of ben ik?) tweette bijna een half jaar geleden over de wiskundige en kan worden gecrediteerd voor het lekken van de nomenclatuur:

David Harold Blackwell (24 april 1919 – 8 juli 2010) pic.twitter.com/A8v5VsKKj0

— kopite7kimi (@kopite7kimi) 4 juli 2021

NVIDIA keert terug naar TSMC en laat Samsung achter met zijn aanstaande Lovelace en Hopper GPU’s en het is zeer waarschijnlijk dat de Blackwell GPU’s hetzelfde zullen zijn. NVIDIA zal tegen die tijd waarschijnlijk ook de eerste MCM-constructies hebben geïntroduceerd, dus het is ook mogelijk dat Blackwell GPU’s MCM van aard zullen zijn (hoewel dit pure speculatie van mijn kant is).

Categories: IT Info