Bilde: Nintendo Life

Lance Barr, mannen som berømt designet NES-og SNES-konsollene, har trukket seg fra Nintendo.

Barr har kunngjort dette via sin personlige LinkedIn -kontoen, der det står at”etter nesten 39 år hos Nintendo, trekker jeg meg tilbake og går over til”andre”prosjekter.”Han har fungert som Design & Brand Director siden 1982. Ifølge Tim Santens , en av Barrs første oppdrag var å lage arkadeskaper for det nordamerikanske markedet-noe som ville være fornuftig ettersom Nintendo ikke hadde noen hjemmekonsoll i 1982 og ikke ville lansere en i USA før i 1985.

Barr var avgjørende ved å omforme Japans japanske Famicom fra 1983 for det nordamerikanske markedet, og utvikle den unike frontlaster-mekanismen i VHS-stil som gjorde konsollen så unik i forhold til tidligere eksempler på maskinvare, som Atari VCS.

The North Det amerikanske konsollmarkedet gikk i stykker etter krasjet i 1983, så Barrs arbeid var av vital betydning-NES trengte å se ut som noe nytt og annerledes, og det er rettferdig å si at hans innsats var vellykket-da konsollen ankom Nord-Amerika i 1985 ble det raskt det dominerende systemet; over 60 millioner enheter av Famicom/NES ville bli solgt over hele verden, og mange av dem var i Amerika.

Snakker til Nintendojos Chad Margetts og M. Noah Ward i 2005, Barr hadde dette å si om redesignet:

Den opprinnelige designen til NES ble utarbeidet over flere måneder inkludert et opphold på et par måneder mens jeg jobbet i Japan på NCL. Designet ble oppfattet som et trådløst, modulært system, designet for å se mer ut som et elegant stereoanlegg i stedet for et elektronisk leketøy. Etter den første offentlige visningen i USA på Consumer Electronics Show, ble jeg bedt om å redesigne saken basert på nye tekniske krav. For å redusere kostnadene ble den trådløse funksjonen eliminert, i tillegg til noen av de modulære komponentene, for eksempel tastaturet og dataopptakeren. Men den største endringen var orientering og størrelseskrav for å imøtekomme en ny kantkontakt for å sette inn spillene. Den nye kantkontakten var en”null kraft”-design som gjorde at spillet kunne settes inn med lav kraft, og deretter roteres ned i”kontakt”-posisjonen. Saken måtte utformes rundt bevegelsen av spillet, og krevde formen og størrelsen på NES for å vokse fra de tidligere konseptene. Mange av funksjonene gjenstod, for eksempel tofarget farge, venstre og høyre kutt i sidene, og et generelt”boxy”utseende, men proporsjonene endres betydelig for å imøtekomme den nye kantkontakten.

Barrs design for NES er fortsatt legendarisk. Senere designet han den topplastede oppdateringen av den konsollen (Bilder: Nintendo Life)

Selv i dag er NES en av de mest ikoniske konsolldesignene gjennom tidene. Barr skapte også noen av konsollens mer unike eksterne enheter, for eksempel NES Zapper, NES Advantage og NES Max, og var ansvarlig for det topplastede NES-redesignet, komplett med”hundebein”-kontrolleren. Du kan se et sjeldent videointervju med Barr her .

Hans neste satsning ville være det nordamerikanske redesignet av SNES, som nylig fylte 30 år i den aktuelle regionen. Mens Europa beholdt den mer avrundede formen til den japanske Super Famicom (som Barr følte var”for myk og hadde ingen kant”), fikk Amerika et mer boxy system. Debatten raser om hvilket design som er best, selv i 2021, men Barrs design har tydeligvis mange fans (han designet også’SNES Jr’.)

Nylig var Barr ansvarlig for å designe Wii Nunchuck.

Takk til Tim Santens for tipset !

Categories: IT Info