De nieuwe Pixel 6 en Pixel 6 Pro zijn eindelijk officieel na maanden van lekken. Een van de meest opvallende details in deze handsets is de aanwezigheid van Google Tensor-chipset, een op maat ontwikkelde chipset voor Pixel-smartphones. Google heeft een blogpost gepubliceerd waarin het naar verluidt over de chipset gaat, maar het heeft de technische specificaties geheim gehouden.

Het bedrijf heeft gesproken over de chipset, maar net als Apple heeft het niet veel technische aspecten van de handset. De mensen van Engadget hebben echter ontdekt enkele details van dit toestel (via). Om te beginnen is het belangrijk om te zeggen dat we te maken hebben met een 5 nm-chipset die vergelijkbaar is met wat Qualcomm, Samsung en Huawei aanbieden met hun respectievelijke vlaggenschipprocessors.

Technische specificaties van de Tensor Chip

Technische specificaties van de Tensor Chip

h2>

De CPU van de Tensor-chip heeft een tri-clusterarchitectuur, met twee grote ARM Cortex-X1-kernen met een snelheid tot 2,8 GHz. Ter vergelijking: met Qualcomm’s Snapdragon 888 en Exynos 2100 is er één extra ARM Cortex-X1-kern. De oplossing van Qualcomm is echter iets hoger geklokt dan zijn concurrent. Verderop heeft de CPU ook twee ARM Cortex-A76-kernen met een kloksnelheid tot 2,25 GHz en vier ARM Cortex-A55-kernen met een snelheid tot 1,8 GHz. Er is enige controverse over het gebruik van ARM Cortex-A76-kernen wanneer er A78-of zelfs A77-normen beschikbaar zijn. Het bedrijf lijkt echter vertrouwen te hebben in de prestaties van zijn pakket. Voor grafische taken is er een ARM Mali-G78 GPU. Voorlopig hebben we geen exacte cijfers voor deze GPU, maar we gaan ervan uit dat deze 20 cores heeft. Dat suggereerden de eerdere geruchten.

Geavanceerde herkenningssystemen en Titan M2 voor beveiliging

Volgens Google is de chipset ontworpen in samenwerking met Google Research. Het stelde het in staat om een ​​AI/ML-platform te bouwen dat geschikt is voor de toekomst. De Tensor ontgrendelt”nieuwe ervaringen die geavanceerde ML vereisen”. Dit omvat functies zoals Bewegingsmodus, Gezichtsvervaging, Spraakverbeteringsmodus voor video’s en het toepassen van HDRnet op video’s.

De Tensor heeft automatische spraakherkenning, in feite de meest geavanceerde technische release voor Google. Het hoogwaardige model kan worden gebruikt in Recorder of Live Caption zonder de hele batterij leeg te maken. Niet dat dit een probleem is voor de Pixel 6 noch voor de Pixel 6 Pro, aangezien Google eindelijk smartphones met grote batterijen brengt. De Tensor stuurt ook de Live Translate-functie aan op de Pixel 6 en Pixel 6 Pro, en apps zoals Berichten en WhatsApp kunnen hiervan profiteren.

Met de chip kan de nieuwe smartphone nauwkeurige gezichtsherkenning bieden in foto’s en videos. Naast de nieuwe Tensor gebruikt Google een Titan M2-module, de beveiligingskern van Tensor. Er is ook de TrustZone met Trusty OS. De zoekgigant stelt dat zijn twee nieuwe telefoons meer hardwarebeveiligingslagen hebben dan één andere smartphone. De Titan M2-chip is bestand tegen aanvallen zoals elektromagnetische analyse, spanningsstoringen en zelfs laserfoutinjectie.

Categories: IT Info