De grootste uitdaging waarmee Apple wordt geconfronteerd bij het toevoegen van nieuwe HomeKit-mogelijkheden, is dat ze volledig afhankelijk zijn van de bereidheid van externe fabrikanten van accessoires om ze daadwerkelijk te omarmen.

In de loop der jaren hebben we dit zien gebeuren met zowat elke nieuwe productcategorie die Apple toevoegt, van garagedeuropeners en deurbellen tot luchtreinigers, beveiligingscamera’s en routers.

Toch lijkt Apple graag het adagium te volgen:”Als je het bouwt, zullen ze komen”, maar voor Apple-fans is het wachten vaak het moeilijkste.

Dat is dit jaar het geval met Apple’s debuut van digitale sleutels in iOS 15. Het is een geweldig idee, maar helaas vereist het ook dat er sloten zijn om deze digitale sleutels te ondersteunen.

Zelfs Car Key, dat meer dan twee jaar geleden in iOS 13.6 werd geïntroduceerd, wordt nog steeds niet veel gebruikt door autofabrikanten. Het is geen slechte functie als je een BMW-eigenaar bent, maar alle anderen zijn tot nu toe buiten beschouwing gelaten.

In dezelfde lijn zijn de nieuwe Hotel Keys een coole functie als je van plan bent een van de zes Hyatt Hotels te bezoeken die ze ondersteunen, maar het is veilig om te zeggen dat de meesten van ons dat niet zullen ervaren iOS 15-functie kan ook op elk moment binnenkort.

Het goede nieuws is echter dat het lijkt alsof er een Home Key-compatibel slim slot op komst is, en het komt ook van een reguliere slotenmaker.

Schlage Encode Plus

HomeKit Authority ontdekte onlangs dat Home Depot kort een nieuw item had vermeld in de reeks slimme sloten van Schlage die belooft een volledig scala aan huisautomatiseringstechnologieën toe te voegen, inclusief ondersteuning voor Apple’s Home Key-technologie.

Terwijl de Home Depot-lijst snel werd verwijderd, zette het de mensen van Home Authority ertoe aan wat dieper te graven, en ze slaagden erin een installatiegids te bedenken die verborgen was op de website van Schlage e waarin specifiek Home Key wordt genoemd. Dankzij Schlage’s noodzakelijke FCC-registraties vonden ze ook een volledige PDF van de handleiding.

Het ziet ernaar uit dat de nieuwe Schlage Encode Plus ook zo ongeveer alles zal bevatten wat je maar wilt in een slim slot. Dit omvat volledige HomeKit-ondersteuning, met Bluetooth, Wi-Fi en zelfs Thread ingebouwd.

Aangezien het slot nog steeds wordt gevoed door slechts vier AA-batterijen, is het onduidelijk hoe goed het zal werken houden bij het gebruik van Wi-Fi, maar dit is ook het soort probleem dat het Thread-protocol uiteindelijk is ontworpen oplossen. En natuurlijk hebben de nieuwe Apple TV 4K en HomePod mini beide al ingebouwde Thread-ondersteuning.

Het belangrijkste is dat de FCC-aanvraag bevestigt dat er een NFC-chip aan de binnenkant, wat de belangrijkste vereiste is om Apple Home Key te laten werken.

Aangezien de Encode Plus HomeKit volledig ondersteunt, is het echter moeilijk te zeggen hoe noodzakelijk Apple Home Key werkelijk is. Als je je iPhone er al uit moet halen om op je slot te tikken, kun je net zo gemakkelijk de Home-app openen en op de knop”Ontgrendelen”tikken-en dit doen voordat je uit je auto stapt of terwijl je naar de deur.

Natuurlijk is Apple Home Key-ondersteuning een leuke bonus en zou een zeer welkome aanvulling kunnen zijn voor iedereen die zich niet bezig wil houden met een volledige HomeKit-configuratie, maar met al het andere dat erin zit, is de prijs van dit nieuwe Schlage-slot zal waarschijnlijk vrij hoog zijn.

Naar onze mening is de echte markt voor Apple Home Key in meer betaalbare sloten die zich alleen op die functie concentreren, in plaats van te proberen alles te zijn aan alle mensen. Home Key voegt immers niet veel toe aan een slot dat al HomeKit-compatibel is, behalve om de prijs waarschijnlijk nog meer te verhogen. Voor iPhone-gebruikers die niet op zoek zijn naar een volledig domotica-ecosysteem, zou een eenvoudig slot van $ 99 met Apple Home Key een zeer aantrekkelijke oplossing zijn.

Wat Schlage’s Encode Plus betreft, is er geen woord over wanneer we het daadwerkelijk zullen zien aankomen, maar het feit dat het kort op de website van Home Depot verscheen en Schlage de documentatie al heeft, suggereert dat het eerder vroeger dan later zou moeten komen.

[De informatie in dit artikel is NIET bevestigd door Apple en kan speculatie zijn. De verstrekte details zijn mogelijk niet feitelijk. Neem alle geruchten, technisch of anderszins, met een korreltje zout.]

Categories: IT Info