Samsung S23 Ultra

Maanfoto’s gemaakt met de”Space Zoom”van de vlaggenschip-smartphonemodellen van Samsung lijken meer een staaltje van AI-bedrog te zijn dan iets anders, beweert een onderzoek van een Reddit-gebruiker naar de functie.

Samsung’s vlaggenschip Galaxy smartphone-opstelling, inclusief de Galaxy S23 Ultra, heeft een extreem hoog zoomniveau voor de achterste camera’s. Met een zoomniveau van 100x, gecreëerd door 3x en 10x telefotocamera’s te versterken met een digitale zoom ondersteund door Samsung’s AI Super Resolution-technologie, kan het foto’s maken van dingen die heel ver weg zijn.

Met die zogenaamde Space Zoom kunnen gebruikers mogelijk de maan fotograferen, en velen doen dat ook. Het kan echter zijn dat het detailniveau in de maanopnamen alleen maar hoger is als gevolg van software-shenanigans.

In post van vrijdag op de Android-subreddit,”u/ibreakphotos”verklaarde dat Samsung’s Space Zoom”maanfoto’s nep zijn”, en dat ze bewijs hadden. De lange post demonstreert vervolgens dat geloof, op een redelijk overtuigende manier.

Verwijzend naar eerdere berichtgeving dat de maanfoto’s van de S20 Ultra en latere modellen echt zijn en niet vervalst, wijst de Redditor erop dat niemand erin is geslaagd te bewijzen dat ze echt of nep zijn, totdat hun post.

De gebruiker testte het effect door een afbeelding met een hoge resolutie van de maan te downloaden, deze vervolgens te verkleinen tot een afbeelding met een resolutie van 170 x 170 en vervolgens een Gaussiaanse vervaging toe te passen om eventuele laatste details van het oppervlak uit te wissen.

Vervolgens toonden ze de wazige maan in lage resolutie op volledig scherm op hun monitor, liepen naar het andere eind van hun kamer, zoomden in op het nep-hemellichaam en maakten een foto. Na enige verwerking werd er een afbeelding van de maan geproduceerd door de smartphone, maar het oppervlak had aanzienlijk meer details voor het oppervlak dan de gemanipuleerde bron.

De lage resolutie en wazige bronafbeelding van de maan (links), en hoe de smartphone van Samsung deze verwerkte (rechts) [Reddit u/ibreakphotos]

De gebruiker denkt dat Samsung”een AI-model gebruikt om kraters en andere details op plaatsen te plaatsen die waren gewoon een wazig puinhoop.”Ze benadrukken verder dat hoewel verwerking met superresolutie meerdere afbeeldingen gebruikt om anders verloren details te herstellen, dit iets anders lijkt te zijn.

Er wordt voorgesteld dat dit een geval is”waarbij je een specifiek AI-model hebt getraind op een reeks maanbeelden, om de maan te herkennen en er de maantextuur op te slaan.”

“Dit is niet hetzelfde soort verwerking dat wordt gedaan wanneer je inzoomt op iets anders, wanneer die meervoudige belichtingen en verschillende gegevens van elk frame ergens op slaan”, stellen ze voor.”Dit is specifiek voor de maan.”

Er wordt aangenomen dat, aangezien de maan getijdegebonden is aan de aarde,”het heel gemakkelijk is om je model te trainen op andere maanbeelden en die textuur gewoon toe te passen wanneer een maanachtig ding wordt gedetecteerd”, en dat de AI doet”het meeste werk, niet de optica.”

Verwijzend naar een eerdere mislukte poging om de kwaliteit van Space Zoom te ondermijnen, verzekerde Samsung dat de functie maximaal 20 foto’s gebruikte en deze vervolgens verwerkte tot een composiet met AI. Die AI identificeert de inhoud van de scène en voert vervolgens een”detailverbeterende functie”uit op het onderwerp.

Ten tijde van een vorig onderzoek in 2021, pogingen om een ​​overlay of AI-verwerking te activeren op een teentje knoflook op een zwarte achtergrond of een tafeltennisbal slaagden er niet in de smartphone te misleiden. De test uit 2023 met een afbeelding met een resolutie van 170 x 170 van de echte maan heeft de AI-verwerking misschien net genoeg basisdetails gegeven om te denken dat het naar de echte maan keek.

De nieuwe test elimineert ook elke vorm van multi-frame verscherping, omdat het voor elk frame een opname is van dezelfde maan met lage resolutie.

Het valt nog te bezien of dit korte onderzoek zal leiden tot nader onderzoek naar het gebruik van AI in fotografie, maar het concept is er een dat in de hele mobiele industrie wordt gebruikt. Zelfs Apple leunt op computationele fotografie om de kwaliteit van de beelden van zijn camera’s te verbeteren.

Hoewel het publiek er misschien van overtuigd is dat AI-verwerkingstechnieken die worden toegepast op afbeeldingen van smartphonecamera’s in het algemeen een goede zaak is, kunnen vreemd genoeg specifieke gevallen zoals deze enige pauze veroorzaken voor mensen die om fotografie als kunstvorm geven.

Categories: IT Info