Microsoft verwerft officieel Activision Blizzard voor maar liefst 68,7 miljard dollar – maar hoe verhoudt deze deal zich tot andere acquisities?

In een van de meest onverwachte gamingnieuws die in 2022 zullen komen, hebben twee industriereuzen een ongekende deal gesloten. In een rapport van The Wall Street Journal, zal Microsoft Activision Blizzard kopen voor $ 68,7 miljard, de grootste acquisitie van het bedrijf tot nu toe.

Met zowel ZeniMax Media als Mojang al onder hun riem (samen met vele anderen), zou de Activision Blizzard-deal Microsoft het op twee na grootste gamingbedrijf maken qua inkomsten. Het is een enorme overname die een bestaande gigant nog groter maakt, maar hoe verhoudt deze overname zich precies tot andere studio-aankopen?

Call of Duty | Warzone Pacific lanceringstrailer

BridTV

7084

Call of Duty | Warzone Pacific lanceringstrailer

https://i.ytimg.com/vi/ljLBEbAKkvE/hqdefault.jpg

915912

915912

center

26546

MICROSOFT’S ACTIVISION BLIZZARD DEAL VERSUS HUN ANDERE OVERNAMES

Met de aankoop van $ 68,7 miljard door Microsoft, bezitten ze nu bedrijven als Overwatch, Call of Duty, Diablo, Warcraft, Candy Crush, Starcraft en meer. Deze games zijn enkele van de meest populaire in de branche, waardoor de inkomsten van Microsoft mogelijk enorm stijgen. De enorme winst en de even enorme prijs zijn zeker een van de grootste fusies van gaming-zo groot dat de deal kan formeel worden onderzocht om te zien of er een monopolie ontstaat.

Het nieuws is vooral verrassend omdat het volgt op Microsoft’s overname van ZeniMax Media, die minder dan een jaar geleden plaatsvond. Met een waarde van $7,5 miljard rondde Microsoft de aankoop in maart 2021 pas af na goedkeuring van de Europese Commissie.

ZeniMax is het moederbedrijf van onder meer Bethesda Softworks, Arkane Studios en id Software. Samen met hen kwamen de grootste titels van het bedrijf, van The Elder Scrolls en Fallout tot Doom and Dishonored. Destijds was deze deal de grootste gaming-acquisitie van Microsoft tot nu toe.

Voorheen had Microsoft in 2014 ook Minecraft’s Mojang gekocht voor $ 2,5 miljard. verbijsterend gezien het ongeveer 20x was Mojangs rapporteerde in 2013 een winst van $ 129 miljoen. Velen beschouwen deze deal nu als een van de beste van Microsoft, aangezien Minecraft door de jaren heen blijft domineren.

Al met al lijdt het geen twijfel dat Microsoft’s deal De overname van Activision Blizzard is op zichzelf een ongekende schaal. Om het in perspectief te plaatsen: de Activision Blizzard-deal is bijna 10x het bedrag van de ZeniMax-deal en bijna 28x de Mojang-aankoop.

MICROSOFT’S DEALS IN VERGELIJKING MET ANDERE STUDIO’S

Het is duidelijk dat Microsoft heeft zichzelf overtroffen met Activision Blizzard, maar de deal wordt nog verbluffender in vergelijking met andere studio-acquisities.

Veruit de meest substantiële vergelijking is met Sony’s overname van Insomniac Games in 2019. Bekend om hun Spyro-serie, Ratchet & Clank-franchise en Marvel’s Spider-Man-games, werd Insomniac verkocht aan Sony voor $ 229 miljoen. Hun volgende succes heeft het zeker tot de beste in de branche geplaatst, waarbij elk van hun games overweldigend positieve reacties ontving. Vergeleken met Activision Blizzard’s prijskaartje van 68,7 miljard dollar, ziet Sony’s aankoop er praktisch uit als een koopje.

Bovendien overschaduwt Microsoft de overname van Zynga door Take-Two volledig. In wat IGN”The Biggest Game Company Acquisition in History” noemt, neemt Take-Two Interactive had de mobiele gigant gekocht voor $ 12,7 miljard. Hiermee voegt Take-Two ongeveer 40 sociale games toe aan hun selectie, naast Rockstar Games en 2K’s titels. Dit is het hoogste bedrag dat ze ooit hebben betaald voor een overname – het hoogste dat iemand ooit heeft betaald op het gebied van gaming. Dat wil zeggen, tot nu toe.

Al met al is het afwachten wat dit allemaal betekent voor de toekomst van de game-industrie. Velen maken zich redelijkerwijs zorgen over wat voor soort wapenwedloop op overnames kan volgen, of dat hierdoor een monopolie binnen de industrie ontstaat. Voor nu kun je meer details vinden over het officiële Xbox-site.

Heeft u iets te vertellen over dit artikel?

Laat het ons weten of reageer hieronder

Categories: IT Info