Vorige week verraste Apple ons met een snelle release van de eerste ontwikkelaarsbèta voor iOS 15.4 die een geheel onverwachte verbetering bevatte: een nieuwe en betere manier om je iPhone te ontgrendelen met Face ID terwijl je een masker draagt.

Hoewel Apple deze eis een jaar geleden in iOS 14.5 aan de orde stelde, was dat duidelijk niet meer dan een noodmaatregel. De originele oplossing van Apple herkende je gezicht niet echt-het zag gewoon een gemaskerd gezicht en controleerde vervolgens met je Apple Watch om je identiteit te verifiëren.

Zolang je een Apple Watch bezat, werkte deze methode goed genoeg om je iPhone te ontgrendelen, maar aangezien het niet echt zo veilig was, stond Apple niet toe dat het werd gebruikt voor toegang tot vergrendelde apps en voor het autoriseren van Apple Pay-transacties. Daarvoor moest je nog steeds je masker naar beneden trekken en je hele gezicht laten zien.

Gelukkig heeft Apple duidelijk besloten dat dit niet genoeg is en is het erin geslaagd om een ​​manier te vinden om Face ID volledig te laten werken met een masker op. Dankzij enkele slimme nieuwe AI-algoritmen in iOS 15.4 kan je iPhone nu alleen de bovenste helft van je gezicht scannen-het gedeelte rond je ogen-en dat gebruiken om je positief te identificeren.

Wat is er nieuw?

Voor alle duidelijkheid: dit is niet zo veilig als volledige gezichtsherkenning, maar het is een veel redelijker compromis dan waar we tot nu toe mee te maken hadden nu. Dit is waarom:

Ten eerste heb je geen een Apple Watch nodig om hem te gebruiken. Net als volledige gezichtsherkenning gebeurt dit volledig op de iPhone. Belangrijker is dat Apple deze methode als veilig genoeg beschouwt om te worden gebruikt voor alles waarvoor normale Face ID kan worden gebruikt. Dit betekent inloggen op beveiligde apps en betalen met Apple Pay-iets dat ook belangrijk is voor mensen die nog geen Apple Watch hebben. Als je een Apple Watch hebt, kun je deze methode ook nog steeds gebruiken. Voorlopig zijn beide functies in ieder geval beschikbaar en werken ze samen als ze allebei zijn ingeschakeld. Kortom, je iPhone probeert eerst de standaard Face ID-met of zonder masker-en als dat niet lukt, valt hij terug op het gebruik van je Apple Watch. Net als voorheen kun je Apple Pay niet gebruiken of toegang krijgen tot beveiligde apps als de normale Face ID-herkenning niet werkt. Ten slotte is de nieuwe maskerbewuste Face ID-functie volledig optioneel. Je wordt gevraagd om het in te schakelen wanneer je een upgrade naar iOS 15.4 uitvoert, maar je kunt die stap overslaan, en zelfs als je het inschakelt, kun je het op elk moment uitschakelen.

Zo geweldig als dit nieuwe functie is, is er ook een klein nadeel: het werkt alleen met de iPhone 12 en nieuwere modellen.

Apple heeft niet aangegeven waarom dit het geval is. Voor alle duidelijkheid, er is niet eens officieel gezegd dat het niet beschikbaar is op oudere modellen, maar dat is ook te verwachten, aangezien de functie zich nog in de bètafase bevindt.

We hebben echter bevestigd dat het niet wordt weergegeven op de iPhone 11 en op basis van 9to5Mac’s testen, verschijnt het niet op iets ouder dan de iPhone 12.

Om eerlijk te zijn, dit is de eerste bètaversie van iOS 15.4, dus het is mogelijk dat deze functie kan worden uitgebreid naar meer modellen tegen de tijd dat iOS 15.4 wordt uitgebracht. Het is echter vermeldenswaard dat de A14-chip die in de iPhone 12 werd gebruikt, een nieuwe 16-core Neural Engine bevatte, een verdubbeling van het aantal kernen in de A13 van de iPhone 11. Het is dus begrijpelijk dat de oudere chips uit de A-serie misschien niet de haken hebben om de meer intensieve berekeningen uit te voeren die nodig zijn om dit veilig te laten werken.

Evenzo wordt het ook niet ondersteund door 2018 of 2020 iPad Pro-modellen, die beide variaties op Apple’s A12-chip hebben. Hoewel de M1 in de iPad Pro 2021 de taak zou moeten aankunnen, hebben we niet bevestigd of deze beschikbaar is op die nieuwste iPad-modellen. Het zou ons echter niet verbazen als Apple het niet overdraagt ​​naar iPadOS, omdat het op een iPad minder nodig lijkt dan op een iPhone.

Hoe u Mask-Aware Face ID voor uzelf kunt uitproberen

Net als bij eerdere bèta’s, volgde Apple de iOS 15.4-ontwikkelaarsversie van donderdag op met een openbare bètaversie, dus als u zin ​​heeft om probeer dit zelf uit, u kunt zich eenvoudig aanmelden voor het openbare bètaprogramma en uw iPhone updaten naar de iOS 15.4-bèta.

Als je je al hebt ingeschreven voor het openbare bètaprogramma van iOS 15 en de benodigde profielen niet hebt verwijderd, zou je automatisch iOS 15.4 moeten zien verschijnen onder Algemeen > Software-update in je iPhone Instellingen-app. Anders moet je je inschrijven voor het openbare bètaprogramma (als je dat nog niet hebt gedaan) en het benodigde bètaprofiel installeren. Dit gaat als volgt:

Gebruik Safari op je iPhone of iPad, ga naar beta.apple.com en log in met je normale Apple ID.Als je je nog nooit eerder hebt aangemeld voor het openbare bètaprogramma, lees en accepteer dan de algemene voorwaarden om ermee in te stemmen een openbare bètatester te worden. Tik in het menu bovenaan op Uw apparaten inschrijven, en selecteer vervolgens iOS om de bèta op je iPhone te krijgen. Je kunt ook op iPadOS klikken om de openbare bèta op je iPad te installeren, hoewel de maskerbewuste Face ID-functies niet beschikbaar zijn op de iPad. Lees de instructies en let op de waarschuwing en instructies over het maken van een back-up voordat u de bèta installeert. Wanneer u klaar bent, tikt u op Profiel downloaden om het openbare bètaprofiel voor iOS 15 of iPadOS 15 te installeren. Volg de instructies op het scherm om activeer het profiel.

Zodra je deze stappen hebt gevolgd, kun je naar je iPhone Instellingen-app gaan en de openbare bèta installeren, net als elke andere iOS-update. Je blijft ook nieuwe openbare bèta’s van iOS 15 ontvangen, niet alleen voor iOS 15.4, maar uiteindelijk ook voor iOS 15.5 en hoger. U moet uw apparaat echter opnieuw inschrijven als u later dit jaar wilt deelnemen aan de openbare bètaversie van iOS 16.

Houd er rekening mee dat de openbare bètaversie van iOS 15.4 van Apple beschikbaar is voor alle iPhone-modellen die iOS 15 ondersteunen, maar zoals we eerder opmerkten, zie je alleen de maskerbewuste Face ID-functies als je een iPhone gebruikt 12 of nieuwer model. Er lijkt weinig anders in iOS 15.4 te zijn dat het de moeite waard zou maken om in de openbare bèta op een ouder iPhone-model te springen.

Categories: IT Info