Volgens een nieuw rapport groeide Apples smartphonebedrijf in 2021 met 25% op jaarbasis op de Europese markt en bereikte een recordmarktaandeel in de regio tegen december 2021.

Apple bereikte in december 2021 zijn hoogste marktaandeel ooit in Europa

Volgens Counterpoint Research, was het marktaandeel van Apple voor smartphones in 2021 tweemaal groter dan Samsung. Apple begon het jaar met een marktaandeel van 34% en nam eenmaal de leiding over opnieuw in november 2021, een voorsprong die Apple uitbreidde om in december 2021 zijn hoogste aandeel ooit in Europa te bereiken.

Het totale marktaandeel van Apple in 2021 was 26%, een stijging ten opzichte van 22% het jaar ervoor. Het marktaandeel van Samsung was iets hoger met 32% voor 2021. De technologiegigant uit Cupertino sloot het jaar af met een totaal marktaandeel van 33%.

2021 was een”rollercoasterjaar”voor de Europese smartphonemarkt, merkt Counterpoint op. De impact van COVID-19 hield aan in 2021 en daarna kreeg de regio halverwege het jaar te maken met wereldwijde tekorten aan componenten. De hele Europese smartphonemarkt wist in 2021 met 8% te groeien. Deze groei was echter slechts een gedeeltelijk herstel.

“Het is mooi om de Europese smartphonemarkt in 2021 te zien groeien, maar dat zegt maar de helft het verhaal; De impact van COVID-19 resulteerde in een jaarlijkse omzetdaling van 14% in 2020, wat betekent dat de markt nog steeds ver onder het pre-pandemische niveau ligt”, zegt Jan Stryjak, Associate Director bij Counterpoint.

Andere smartphonefabrikanten zagen in 2021 een nog hogere groei dan merken als Apple en Samsung. Xiaomi zag een groei van 50% op jaarbasis en werd in juni 2021 zelfs voor het eerst de nummer één in de regio. Bovendien groeide OPPO in 2021 met 94% op jaarbasis, terwijl Realme met 162% groeide.

Niet alle Chinese fabrikanten zagen een significante groei. Huawei’s verkoop daalde in 2021 met bijna 90% per jaar in Europa, waardoor het een marktaandeel van 1% heeft.

Tegen 2022 verwacht Counterpoint dat de lang geruchte iPhone SE met 5G-connectiviteit de technologiegigant Cupertino later dit jaar een boost zal geven en hem zal helpen zijn voorsprong op het marktaandeel te behouden.

Lees meer:

Categories: IT Info