iOS 15.4 bèta-hints voor belangrijke nieuwe toevoegingen aan de Safari-browser, waaronder webmeldingen, PWA-verbeteringen, WebXR-ondersteuning, media-en WebRTC-toevoegingen, verbeteringen in webprestaties , en meer.

Apple heeft deze nieuwe Safari-functies niet officieel aangekondigd in de bètaversie van iOS 15.4, maar de meeste van deze nieuwe wijzigingen kunnen worden gevonden als experimentele functies.

Nieuwe Safari-functies in iOS 15.4

Apple is lange tijd achtergebleven bij het ondersteunen van de nieuwste PWA-standaarden. In vergelijking met Android heeft iOS niet veel functies ondersteund, zoals PWA-app-pictogrammen, pushmeldingen en meer. Dit lijkt te veranderen met de bètaversie van iOS 15.4.

Zoals opgemerkt door Maximiliano Firtman, de volgende wijzigingen zijn te vinden in Safari in de nieuwe bèta:

Sneller laden voor Web App Manifest. Het wordt nu ontleed bij het laden van de pagina, en niet wanneer het gedeelde blad wordt geopend. Pictogrammenondersteuning voor Progressive Web Apps. Als ontwikkelaars echter het eigen”apple-touch-icon”van Apple gebruiken, krijgt het prioriteit wanneer het door Safari wordt gebruikt. Momenteel wordt het PWA-pictogram alleen geladen wanneer u naar het gedeelte”Toevoegen aan startscherm”gaat. Ondersteuning voor webpushmeldingen komt eindelijk naar iOS en iPadOS. Momenteel is het verborgen achter twee Safari-experimenten, namelijk”Ingebouwde webmeldingen”en”Push API”, maar, zoals Firtman opmerkt, de functie werkt niet, zelfs niet nadat de schakelaars zijn ingeschakeld. De functie lijkt een work-in-progress te zijn en we zullen moeten zien hoe deze zich ontwikkelt tijdens de komende bèta’s. Sommige ontwikkelaars hebben gespeculeerd dat de functie pas in iOS 16 klaar zou zijn. WebXR-ondersteuning is ook beschikbaar in experimenten. Dit omvat een AR-modus, apparaat-API, gamepadmodule en handinvoermodule. De aankomende AR/VR-headset van Apple zal naar verwachting worden geleverd met een eigen besturingssysteem, maar het zou nuttig zijn voor ontwikkelaars om WebXR-ondersteuning in Safari te hebben. Er zijn enkele updates voor Media en WebRTC beschikbaar, waaronder Vorbis-en Opus-audiodecoders, MediaSourceInline en Encoded Transform API. Er zijn ook een paar nieuwe prestatiegerelateerde experimenten, waaronder de volgende: Navigatie voor servicemedewerkers Lazy Lazy Image Loading vooraf laden (nu standaard ingeschakeld) RequestVideoFrameCallback SharedWorker Prefer Page Rendering Updates Web Locks API TransformStream API Er is ook een nieuwe optie om alle experimenten opnieuw in te stellen op standaard in instellingen. Voorheen was er geen manier om terug te gaan naar de standaardinstellingen, wat betekende dat je op een ander apparaat moest controleren om de standaardinstellingen te evenaren.

Dit zijn alle updates van de eerste bèta, dus de kans bestaat dat Apple sommige of alle bovengenoemde nieuwe Safari-functies in iOS 15.4 niet uitbrengt, maar het is goed om te zien dat Apple aan zoveel toevoegingen werkt naar Safari. Veel van deze zijn al lang aangevraagd door ontwikkelaars, zoals PWA-verbeteringen en ondersteuning voor pushmeldingen.

Lees meer:

Categories: IT Info